Hva er merinoull egentlig?

Merinosauer på New Zealand, som beiter på strå i en utmark

Å være innhyllet i et teppe av merinoull, det er som å få en varm klem fra en flokk små, lykkelige sauer. Ja, denne ulltypen er ikke bare mykere enn en nyfødt kattunge, den er også varmere enn en klem fra kjæresten på en iskald vinterdag.

Å strikke eller hekle er ikke bare en hobby; det er en terapeutisk praksis som tillater kreativ utfoldelse samtidig som man skaper noe. Når det kommer til valg av garn, er det få alternativer som kan sammenlignes med merinoull (ok, kanskje alpakka da). Det er mange som er glad i merinoull. Men hvorfor det?

Fra Argentina til Australia

Opprinnelsen til merinoullen kan spores til den spanske byen Merino, hvor den karakteristiske Merino-sauen først ble oppdrettet (Egentlig skal Portugiserne ha æren for oppdagelsen). Imidlertid er dagens mest ettertraktede merinoull ofte produsert i land som Australia og New Zealand. Disse områdene er kjent for å ha ideelle forhold for oppdrett av merinosauer av høy kvalitet. Allikevel finnes det noen mørke baksider med Merinoullen. På noen merino-farmer er det en vanlig praksis å kutte vekk hudfolder på sauens haleparti for at insekter og avføring ikke skal feste seg der og skape infeksjon hos sauen, her er det også verdt å nevne at ikke alle saue-farmer gjør dette, og noen gjør det også med bedøvelse. (Lille Løv bruker kun leverandører med Mulesing-fri oppdrett).

Unike Egenskaper av Merinoull

En av de mest bemerkelsesverdige egenskapene til merinoull er hvor myk den er i forhold til vanlig norsk ull. Sammenlignet med andre typer ull, har merinoull tynne fibre, noe som gir et garn som føles silkemykt mot huden. Dette gjør det perfekt for plagg som skal brukes direkte på kroppen, som gensere, skjerf og hatter. Det brukes også i mange garn som er spesiallaget til sensitiv babyhud.

I tillegg til å være myk, har merinoull også utmerkede isolerende egenskaper. Selv om det er lett og pustende, er det likevel overraskende varmt. Dette gjør det ideelt for å skape varme plagg som holder deg komfortabel i kjøligere værforhold.

Nærbilde av en merinosau, her ser vi de lange krøllete fibrene

Bærekraft og Etikk i Merinoullproduksjon

Økende bevissthet om bærekraftig produksjon har ført til at mange strikkere (og heklere) velger merinoull. Noen produsenter fokuserer på etisk sauehold og miljøvennlige produksjonsmetoder. Ved å støtte slike initiativer bidrar du ikke bare til å bevare miljøet, men du kan også være trygg på at håndverket ditt er et resultat av respekt for både dyr og natur.

Tips for å Jobbe med Merinoull

Når du har valgt å strikke med merinoull, er det noen tips som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av dette fantastiske garnet:

     

      1. Bruk riktige pinner eller heklenål: Merinoull er delikat, så velg riktige verktøy for å unngå slitasje på fibrene.

      1. Vask med forsiktighet: Håndvask eller bruk en skånsom maskinsyklus for å unngå å tvinne eller strekke fibrene.

      1. Dra ut nupper: Nupper kommer, det er det ingen vei utenom (med mindre garnet er superwash behandlet, men det er en annen historie). Når du først oppdager nupper, kan du med fordel dra nuppene av plagget ved å klype dem av, fremfor å bruke en nuppefjerner. Da vil du bevare de lange fibrene, og plagget vil gradvis nuppe mindre over tid. Merinoull har lange fibre, og hvis du bruker nuppefjerner/nuppekam, vil du kutte disse lange fibrene, og dermed skape ennå mer nupper.

    Et skål med garn og to strikkepinner. På strikkepinnene er det strikket en slags klut i gråtoner

    Unn deg selv en god strikkeopplevelse

    Garn laget av merinoull har en fantastisk kvalitet som gjør ethvert prosjekt ekstra spesielt. Enten du lager en gave til en kjær venn eller skjemmer bort deg selv med noe luksuriøst, vil merinoull alltid være et strålende valg. Så la pinnene dine utforske merinoull, og la deg inspirere av denne fantastiske fiberens mykhet og allsidighet.

    Nedenfor finner du garn som er laget av 100% Merinoull.

    Garn som er laget av 100% Merinoull

    Del innlegget:

    Relaterte innlegg

    Join Our Newsletter

    Kontakt

    Telefonnummer:
    973 32 220
    Epost:
    post@lillelov.no
    Organisasjonsnummer: 932088053

    Adresse

    Hovedgata 35
    4900 Tvedestrand

    Følg oss


    Facebook


    Instagram

    Betingelser

    Personvernserklæring

    Kontakt

    Om oss